PROFESSORS

ベルコウィッツ メリサンダ 講師

Melisanda BERKOWITZ

学位博士(学術)
所属国際学科
出身校名古屋大学大学院国際開発研究科
専門分野国際協力、障害学
担当科目International Development Studies I,II, 社会開発論、国際開発演習(社会開発論)、フィールドと開発
研究室名古屋学舎14号館 4階

自己紹介

学生時代に、知らない世界を探検したくて、一年間休学して中国で(英語)講師をしました。いろいろな方と出会い、気持ちよく役に立てる職業だと気付きました。研究分野は、大きく言えば国際協力における社会変容です。支援する・される側の関係に注目し、社会的に弱い立場の人が生きやすくなるために「私にできること」を意識します。特に興味あるテーマは、社会が「障害」をどのように扱うか。バングラデシュ、日本、イギリスの現場と政策を調べています。授業では「当事者」のあなたが主役。思いきり楽しく学びましょう。子ども3人の母です。ライフワークバランス悪戦苦闘中!

主な論文・著書

論文

• Pub Night: Case Study of a Peer Support Group of Young Adults with Autism in Rural England. Oasis: Bulletin of the Connections Forum, 2019.
  • The Grass Is Always Greener? Autoethnography of a Year Parenting Bicultural Young People with Learning Disabilities in the UK. Oasis: Bulletin of the Connections Forum, 2019.
  • Promoting Well-being in Diverse Japan, Carlson, Andrea and Berkowitz, Melisanda. Oasis: Bulletin of the Connections Forum, 2018.
  • Mix and Match: Community Organizing for Disability Inclusion. Oasis: Bulletin of the Connections Forum, 2018.
  • A Relational Study of Transition to Adulthood in Japan for People with Severe Learning Disabilities, Lancaster University CeDR Conference Proceedings, 2018.
  • Social Lives of Youths with Moderate to Severe Intellectual Disabilities in Bangladesh: An Exploratory Qualitative Study. Japan Association for International Development, 29th Annual Conference Proceedings, 2018.
  • International Leadership Development Course (ILDC) 2009: Report and Training Guidelines for Community Health and Development Workers. Nisshin: Asian Health Institute, 2010.
  • “Public Health, Private Habits: Sanitation Promotion in Rural Bangladesh.” In Reinterpreting Your Own Text, Discussion Paper No.110, pp.52-60. Nagoya: Nagoya University Graduate School of International Development, 2002.

著書

• Making Participation a Tradition: The SIAD Experience in New Corella. Davao, Philippines: Institute of Primary Health Care, Davao Medical School, 2012.
  • Our Work, Our Words: Case Studies by NGO Health and Development Workers in Cambodia, Indonesia, Sri Lanka and the Philippines. Nisshin: Asian Health Institute, 2010

メッセージ

色んな人とつながりを作ることがハッピーですし、生き抜く力になります。もちろん、学びも倍増します。いつでも気軽にお茶を飲みに来てください!

オフィスアワー

木曜日 / 4限
備考:その他の曜日や時間はアポをとってください。

back to TOP back to TOP